Zapobieganie Powstawaniu Odpadów
Pobierz dane XMLDrukuj informacjęSzczegóły informacji
Kompostowanie odpadów
Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2024-06-13 10:28:56 przez Dorota Romańska
Akapit nr - brak tytułu
W krajach Unii Europejskiej kompostowanie bioodpadów jest popularną praktyką, która pozwala utworzyć naturalny nawóz zawierający wartościowe minerały. W Polsce dopiero zaczyna się popularyzacja tego trendu. Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompostownik możemy zrobić samodzielnie lub kupić.
- Kompostownik ogrodowy można kupić w markecie ogrodniczym. Takie rozwiązania sprawdza się zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.
- Drewniany kompostownik o budowie ażurowej można wykonać samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, aby zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu.
- Kompostowanie w pryzmie to najprostszy sposób kompostowania, polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych.
Kompostownik zakładamy zazwyczaj od wiosny do jesieni, jest to czas, w którym temperatury są dodatnie i sprzyjające dla procesu kompostowania. Miejsce te powinno być osłonięte od wiatru, zacienione, położone na podwyższeniu tak, aby wody opadowe nie zalewały powstającego kompostu.
Do kompostownika wrzucamy głównie odpady kuchenne i ogrodowe, m.in.:
- resztki owoców i warzyw,
- resztki roślinne,
- rozgniecione skorupki z jaj,
- fusy z kawy i herbaty,
- gałązki żywopłotów,
- ziemię z doniczek i skrzynek,
- przekwitnięte kwiaty,
- liście, skoszoną trawę,
- nadziemne części chwastów pozbawione nasion,
- niezadrukowany papier i tektura,
- słomę i siano.
Do kompostownika nie wrzucamy m.in.:
- mięsnych odpadów kuchennych i kości,
- zainfekowanych roślin ogrodowych,
- gruzu czy śmieci z odkurzacza.