ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Zapobieganie Powstawaniu Odpadów

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Kompostowanie odpadów

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2024-06-13 10:28:56 przez Dorota Romańska

Akapit nr - brak tytułu

W krajach Unii Europejskiej  kompostowanie bioodpadów jest popularną praktyką, która pozwala utworzyć naturalny nawóz zawierający wartościowe minerały. W Polsce dopiero zaczyna się popularyzacja tego trendu. Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompostownik możemy zrobić samodzielnie lub kupić.
  • Kompostownik ogrodowy można kupić w markecie ogrodniczym. Takie rozwiązania sprawdza się zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.
  • Drewniany kompostownik o budowie ażurowej można wykonać samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, aby zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu.
  • Kompostowanie w pryzmie to najprostszy sposób kompostowania, polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych.
Kompostownik zakładamy zazwyczaj od wiosny do jesieni,  jest to czas, w którym temperatury są dodatnie i sprzyjające dla procesu kompostowania. Miejsce te powinno być osłonięte od wiatru, zacienione, położone na podwyższeniu tak, aby wody opadowe nie zalewały powstającego kompostu.
 
Do kompostownika wrzucamy głównie odpady kuchenne i ogrodowe, m.in.:
  • resztki owoców i warzyw,
  • resztki roślinne,
  •  rozgniecione skorupki z jaj,
  •  fusy z kawy i herbaty,
  •  gałązki żywopłotów,
  •  ziemię z doniczek i skrzynek,
  •  przekwitnięte kwiaty,
  •  liście, skoszoną trawę,
  •  nadziemne części chwastów pozbawione nasion,
  •  niezadrukowany papier i tektura,
  •  słomę i siano.
Do kompostownika nie wrzucamy m.in.:
  • mięsnych odpadów kuchennych i kości,
  •  zainfekowanych roślin ogrodowych,
  •  gruzu czy śmieci z odkurzacza.

Załączniki

« powrót do poprzedniej strony